Heel het jaar door je groene tuin behouden

Laag en hoog gras

Kies voor non-stop prestatie, een krachtig groene kleur heel het jaar door, dan zijn er maar weinig planten als siergrassen. In tegenstelling tot gazon of grasmatrassen, zijn siergrassen bedoeld om te groeien en niet om te worden gemaaid of gebruikt te worden als bodembedekker. Zodra je begint met landschapsarchitectuur met siergrassen, zul je versteld staan hoeveel soorten, maten, vormen en kleuren beschikbaar zijn.

Kies de goede gewoontes van de plant. Siergrassen hebben namelijk meestal een verspreidende gewoonte of een behouden gewoonte. Verspreiders zijn meestal groter en imposanter, terwijl behoudende grassen relatief korte vormen aanhouden. Kies daardoor de beste maat gras voor jouw tuinbehoeften. Een aantal voorbeelden zij onder andere;

Cyperus Papyrus wordt soms een Afrikaanse inheemse gras of een grasachtige plant genoemd. De Egyptische Papyrus past mooi in de categorie siergras. Deze exotische schoonheden kunnen tot vrij hoog groeien maar wordt geen massief dichte plant, waardoor ze ook goed in een pot kunnen groeien. Deze grassen houden van een vochtige grond en ze kunnen tevens gedijen in een watertuin. Deze grassen hebben ook een tropische uitstraling en kunnen niet tegen een strenge winter waardoor ze in de winter wel verdekt geplant moeten worden zoals in een kas.

Zebragras wordt ook wel stekelvarkengras genoemd (Miscanthis sinensis. Deze groene en lichtgele rechtopstaande mooie grassoort sterft terug in de winter en komt dan sterk terug in de lente zodat je er heel de zomer weer van kan genieten, of de plant nu is bijgesneden of niet hij komt elke jaar weer terug. De gras kan een paar meter lang worden en dat geldt ook voor de breedte. Afhankelijk van waar je zebragras mee combineert, kan het een exotische, tropische uitstraling hebben en het wordt vaak geplant in de buurt van tropische planten met kleurrijke bloemen zoals de Canna en Hibiscus, maar ook met palmbomen, olijfbomen of zelfs met vetplanten en cactussen in een verwarmde kas.