Op een heerlijke dag wil je het liefst zo lang mogelijk in de tuin blijven zitten. In de avond kan het dan wat gaan afkoelen. Dan is het wel zo gezellig als je de houtkachel aan kunt steken voor wat meer warmte en sfeer, maar mag dat wel? In principe mag je een houtkachel in de tuin plaatsen en aansteken. Hiervoor kun je op zoek gaan naar houtkachels voor buiten. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Zo mogen omliggende bewoners geen last hebben van jouw houtkachel. Ook dien je rekening te houden met waar je de houtkachel plaatst. Zet je de houtkachel onder een overkapping? Dan zijn er een aantal aanpassingen die je moet maken om ervoor te zorgen dat de rook goed weg kan. Zo kun je op een veilige manier genieten van jouw houtkachel in de tuin. 

Alternatieve voor een houtkachel in de tuin

Hoewel een houtkachel in de tuin kan worden geplaats, zijn er een aantal alternatieve die nét wat beter zijn voor buiten. Denk hierbij aan een gashaard of een houthaard. De voornaamste reden dat deze twee alternatieve beter zijn voor in de tuin is simpelweg: de rookoverlast. Bij het stoken van een gashaard of een houthaard, komt veel minder tot vrijwel geen rook vrij. Bij het branden van een houtkachel komt wel veel rook vrij. Doorgaans worden houtkachel in huis op een bepaalde manier geïnstalleerd, zodat de rook goed weg kan vloeien. In de tuin dit al moeilijker om te regelen, waardoor de kans op overlast al snel op de loer ligt. Het kan dan interessant zijn om toch te kijken naar de alternatieven warmtebronnen voor buiten. 

Waar je op moet letten bij een houtkachel

Wil je toch graag een houtkachel in de tuin plaatsen? Dan kun je kijken wat je kunt doen om rookoverlast zo veel mogelijk te voorkomen. De pijp van de houtkachel moet hierbij zo lang mogelijk zijn, zodat de rook makkelijk weg kan. De pijp die standaard wordt geleverd bij een houtkachel is niet lang genoeg. Deze dien je dan zelf te verlengen. Ook wanneer je een houtkachel onder een overkapping plaatst, dien je de pijp van de houtkachel zo te installeren, dat de rook onder de overkapping weg kan. Ook dien je op de juiste manier te stoken bij een houtkachel. Kies voor de Zwitserse Methode en gebruik alleen droog en onbewerkt hout.