De zomers in Nederland lijken steeds warmer te worden. Elk jaar worden weer nieuwe hitterecords gebroken en het is een kwestie van wachten tot de volgende hittegolf zich aandient. Het is dan soms ook lastig om het hoofd koel te houden tijdens deze dagen. Gelukkig hebben wij hier de beste tips op een rijtje gezet zodat jij deze zomer optimaal voorbereid bent voor het warme weer.

Genoeg water drinken

Het lijkt misschien overduidelijk advies, maar de eerste en ook belangrijkste tip die we hebben is: drink genoeg water! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter is iets wat voor veel mensen al een grote uitdaging is. Gedurende een hittegolf is deze hoeveelheid zelfs te weinig! Het Voedingscentrum adviseert mensen om tijdens een hittegolf minstens 2 liter water per dag te drinken. Het beste is zelfs om elk uur een glas water te drinken. Door regelmatig water te drinken zorg je ervoor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft. Ga je een dagje weg? Zorg dan dat je genoeg water met je meeneemt zodat je niet zonder komt te zitten. Een gebrek aan voldoende water tijdens een hittegolf kan schadelijk zijn voor je gezondheid. 

Voorkom te veel tijd in de zon

Natuurlijk is het lekker om van het zonnetje te genieten tijdens de zomer, maar doe dit wel met mate. Regelmatig de schaduw opzoeken is belangrijk om te voorkomen dat je verbrandt of een zonnesteek krijgt. Kijk dit jaar eens goed naar je tuin en controleer of deze wel genoeg schaduw biedt. Is dit niet het geval? Denk dan eens aan een overkapping plaatsen of dakbomen kopen. Dit zijn bomen die door hun parasolvorm zorgen voor schaduw. Zo kunt u op een groene manier beschutting aanbrengen aan uw tuin. Heeft u een terras, of veel bestrating in uw tuin? Creëer dan met behulp van een parasol een stukje schaduw waar u op een verantwoorde manier kunt genieten van het zomerweer. Let wel op, ook in de schaduw kunnen de temperaturen flink oplopen! Merk je dat je last krijgt van de warmte? Ga dan even naar binnen om af te koelen.

Houd je huis koel

Tijdens de warme zomerdagen is het belangrijk dat je huis een veilige haven is. Het is daarom ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de temperatuur binnen niet te hoog oploopt zodat je altijd naar binnen kunt om verkoeling te zoeken. Door op tijd je ramen, deuren, gordijnen en rolluiken te sluiten op een warme dag voorkom je dat het in huis te warm wordt. Wanneer aan het einde van de dag de zon verdwijnt en de temperatuur buiten begint te dalen, zet je juist zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat je huis kan luchten. Laat gedurende de nacht ook enkele ramen helemaal of gedeeltelijk open. Denk hier wel goed bij na zodat je inbrekers geen kans geeft om makkelijk je huis binnen te komen. Door je huis op tijd te verduisteren, zorg je ervoor dat het binnen aangenaam blijft. Zo blijft je huis een veilige haven voor tijdens die hete dagen.    

Zoek regelmatig verkoeling

Tijdens een warme zomerse dag is het belangrijk dat je regelmatig verkoeling zoekt. Er zijn vele verschillende manieren om voor verkoeling te zorgen. Een van onze favorieten is het zwembad. Of je nu naar een zwemparadijs gaat of je een verfrissende duik neemt in je eigen zwembad in de tuin, het zwembad is een perfecte manier om even goed af te koelen. Houd er wel rekening mee dat je in een zwembad sneller kan verbranden! Zoek dus op tijd de schaduw op. Heb je geen directe toegang tot een zwembad? Dan zijn er nog genoeg andere manieren om af te koelen. Denk bijvoorbeeld aan een lauwwarme douche. Je bent misschien geneigd om koud te douchen met warm weer, maar ondanks dat dit in eerste instantie verkoelt, werkt koud douchen juist averechts!

Houd je hoofd koel!

Alle bovengenoemde tips zijn overbodig als je de hele dag loopt te stressen. Maak je gedurende de dag niet te veel druk, zeker niet over zaken waar je geen invloed op hebt. Het klinkt misschien simpel, maar door je tijdens een hittegolf niet te veel zorgen te maken houd je letterlijk je hoofd koel. Blijf tijdens een hete dag gewoon je ding doen en pas je dagindeling desnoods aan het warme weer aan. Luister daarnaast naar je lichaam en gebruik je gezonde verstand. Door terug te gaan naar de basis zorg je ervoor dat jij tijdens een hittegolf de controle behoudt. Volg desnoods het voorbeeld van de Spanjaarden en las een siësta in!