Het hebben van een eigen zwembad in de tuin is voor velen een grote droom. Er zijn alleen verschillende vormen van zwembaden om uit te kiezen, wat een uitdaging kan zijn. Zo heeft elke vorm zijn voordelen. In dit artikel beschrijven we de voordelen van enkele zwembad vormen zodat jij uiteindelijk een betere keuze kunt maken.

Ronde zwembaden

Ronde zwembaden bieden een aantal voordelen vergeleken andere zwembaden. Zo zijn ze namelijk relatief gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Dit scheelt uiteindelijk ook weer in de kosten. Omdat de vorm van het zwembad rond is, zijn er geen scherpe hoeken aanwezig. Hierdoor is er minder kans op beschadigingen aan het zwembad. Een ander voordeel van een rond zwembad is dat het water beter circuleert dan bij andere vormen. Het water kan continu rond de omtrek van het zwembad bewegen, waardoor de kans op stilstand en ongelijkmatige verdelingen van chemicaliën wordt verminderd. Zoals eerder genoemd is het scheelt een rond zwembad in de kosten, dit maakt het de meest betaalbare optie en het is ideaal voor kleine tuinen omdat ze minder ruimte innemen in vergelijking met andere vormen.

Kidney zwembaden

Kidney zwembaden hebben een organische, natuurlijke uitstraling en zijn een geweldige optie voor mensen die van een meer natuurlijk ogend zwembad houden. Zoals de naam het al zegt, lijkt de vorm van het zwembad op een nier. Ze zijn redelijk eenvoudig te integreren in een tuinomgeving en bieden veel ruimte om te zwemmen en te ontspannen. Daarnaast beschikken ze vaak over een diep en ondiep gedeelte, waardoor ze geschikt zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Een ander voordeel van kidney zwembaden is dat de ronde afwerking ook weer zorgt voor een verbeterde watercirculatie. Daarnaast kunnen er nog extra accessoires aan worden toegevoegd, zoals verlichting en watervallen om het nog aantrekkelijker te maken.

Rechthoekige zwembaden

Rechthoekige zwembaden zijn waarschijnlijk de meest populaire en meest voorkomende zwembaden. Het is gemakkelijk te ontwerpen en te installeren en biedt onwijs veel ruimte om in te zwemmen, te spelen en te ontspannen. Hiernaast zijn ze ook uiterst geschikt voor alle soorten zwemactiviteiten, van baantjes trekken tot waterpolo. Ook zijn rechthoekige zwembaden eenvoudig te onderhouden vanwege het ontwerp en hoekige vormen. Ze kunnen ook worden aangepast aan de individuele wensen en behoeften van de eigenaar, met extra’s zoals duikplanken, jets en verwarmings- en filtersystemen.

L-vorm zwembaden

L-vormige zwembaden zijn een geweldige optie voor mensen die van een moderne uitstraling houden. Ze bieden veel ruimte om te zwemmen en zijn daarnaast gemakkelijk te integreren in elke tuin. L-vormige zwembaden zijn ook ideaal voor mensen die graag meer privacy willen in hun tuin, omdat ze vaak worden gebouwd met een muur of een heg om het zwembad heen. Een ander voordeel van L-vormige zwembaden is dat ze kunnen worden aangepast aan de beschikbare ruimte en de individuele wensen van de eigenaar. Het is namelijk mogelijk om het ondiepe gedeelte van het zwembad wat te verlengen voor kinderen, terwijl het diepere gedeelte kan worden gebruikt voor baantjes trekken of duiken. Daarnaast bieden L-vormige zwembaden ook de mogelijkheid om verschillende delen van het zwembad af te scheiden voor verschillende activiteiten, zoals zwemmen, spelen en ontspannen.

Zwembad kopen

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor een zwembad bouwen in de tuin, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden, naast de vormen van de zwembaden. Wat belangrijk is om te overwegen is het materiaal waarvan het zwembad is gemaakt. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals beton, fiberglas en vinyl. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om deze te onderzoeken en de beste optie te kiezen voor uw specifieke situatie.