Als het gaat om ouderenzorg, zijn er verschillende opties beschikbaar voor mensen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Twee veel voorkomende opties zijn een zorgwoning en een verzorgingstehuis. In dit artikel bespreken we het verschil tussen een zorgwoning en een verzorgingstehuis en welke optie het beste bij jou past.

Verschil in zorg

Een van de belangrijkste verschillen tussen een zorgwoning en een verzorgingstehuis is het verschil in zorg. In een zorgwoning wordt zorg en ondersteuning geboden, maar in veel mindere mate dan in een verzorgingstehuis. In een verzorgingstehuis wordt 24 uur per dag zorg en ondersteuning geboden. Dit kan variëren van hulp bij het opstaan en naar bed gaan tot verpleegkundige zorg.

Je kan een zorgwoning kopen of huren

Een zorgwoning is een woning waarbij zorg en ondersteuning worden geboden aan mensen die daar behoefte aan hebben. Het is een woonvorm die steeds populairder wordt, omdat het mensen in staat stelt om langer zelfstandig te blijven wonen. Een zorgwoning kan zowel worden gekocht als gehuurd. Als je een zorgwoning wilt kopen, zul je een hypotheek moeten afsluiten en de kosten van de woning zelf moeten dragen. Als je een zorgwoning wilt huren, zul je in de meeste gevallen een sociale huurwoning kunnen huren. Je kan bijvoorbeeld voor mantelzorgwoning van Thuis aan Huis in Breda gaan. Of als je zoiets op maat wil laten maken moet je is Dit is Plek bekijken.

Een verzorgingstehuis is een instelling waar ouderen kunnen wonen als ze niet meer zelfstandig kunnen wonen. In een verzorgingstehuis worden verschillende vormen van zorg en ondersteuning geboden, zoals verpleging en verzorging. Een verzorgingstehuis is bedoeld voor mensen die veel zorg nodig hebben en niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Verschil in privacy

Een ander verschil tussen een zorgwoning en een verzorgingstehuis is het verschil in privacy. In een zorgwoning heb je meer privacy dan in een verzorgingstehuis. Dit komt doordat je in een zorgwoning vaak alleen woont of hooguit met een partner of familielid. In een verzorgingstehuis deel je vaak een kamer met een andere bewoner en zijn er gemeenschappelijke ruimtes waar je samen met andere bewoners verblijft.

Verschil in kosten

Een derde verschil tussen een zorgwoning en een verzorgingstehuis is het verschil in kosten. Een zorgwoning kan zowel worden gekocht als gehuurd en de kosten hiervan kunnen sterk variëren. In een verzorgingstehuis betaal je een eigen bijdrage voor de zorg en ondersteuning die je ontvangt. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen en wordt berekend door het Centraal Administratiekantoor (CAK).