Nu de lente weer in aantocht is, beginnen veel mensen weer na te denken over hun tuininrichting. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met het ontwerpen van je buitenruimte, het is altijd interessant om op de hoogte te zijn van de laatste tuintrends. In deze blog gaan we dieper in op de tuintrends van 2023. Van duurzaamheid tot slimme tuinen en biodiversiteit, we zullen enkele van de belangrijkste trends bespreken die we de komende jaren in de tuinen zullen zien. Dit zijn de tuintrends van 2023!

Cortenstaal houtopslagen

Een van de meest populaire tuintrends voor 2023 is het gebruik van Cortenstaal houtopslagen. Cortenstaal is een sterk materiaal dat bekend staat om zijn roestbruine kleur en weerbestendigheid. Het materiaal is perfect voor buitentoepassingen omdat het niet roest en een lange levensduur heeft. Een Cortenstaal houtopslag is niet alleen praktisch, maar het is voor het design van je tuin ook een leuke aanvulling. De opslagen kunnen worden gebruikt als een statementstuk, een manier om de aandacht te vestigen op een bepaald deel van de tuin. Ze zijn ook erg veelzijdig en kunnen worden gebruikt om houtblokken op te slaan, als een scheiding tussen verschillende delen van de tuin of als een verhoogd bed voor planten.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp in 2023 en dat geldt ook voor tuinontwerp. Mensen willen hun tuin zo duurzaam mogelijk inrichten en materialen gebruiken die milieuvriendelijk zijn en een lange levensduur hebben. Dit kan onder meer worden bereikt door gebruik te maken van gerecyclede materialen zoals hout, metaal en kunststof. Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groenten en fruit in hun tuin. Dit is niet alleen duurzaam maar zorgt ook voor verse en gezonde producten. Het is belangrijk om rekening te houden met de ecologische impact bij het telen van groenten en fruit. Dit kan onder meer worden bereikt door gebruik te maken van natuurlijke meststoffen en te kiezen voor gewassen die goed gedijen in de lokale omgeving.

Slimme tuinen

Technologie doordringt tuinen en in 2023 zullen slimme tuinen steeds meer worden gebruikt. In slimme tuinen wordt gebruik gemaakt van technologie om tuinieren gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan een slim irrigatiesysteem dat ervoor zorgt dat je planten altijd de juiste hoeveelheid water hebben, een slim verlichtingssysteem dat je tuin verlicht wanneer je dat nodig hebt en een slim beveiligingssysteem dat je tuin veilig houdt.

Biodiversiteit

Biodiversiteitsbehoud is in 2023 een belangrijk thema bij het ontwerpen van tuinen. Mensen willen hun tuinen zo inrichten dat ze een veilige haven zijn voor de lokale flora en fauna. Dit kan worden bereikt door een verscheidenheid aan planten en bloemen te creëren om bijen en vlinders aan te trekken, vogelhuisjes te bouwen en waterpartijen aan te leggen. Ook het gebruik van inheemse planten neemt toe. Inheemse planten zijn planten die van nature in een bepaald gebied groeien en zich hebben aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. Het gebruik van inheemse planten bevordert de biodiversiteit en ondersteunt lokale ecosystemen.

Dus dit zijn de tuintrends van 2023! We hopen dat je er iets aan hebt en dat je je laat inspireren voor het ontwerp van jouw nieuwe tuin!