en boomverzorger is een vakman die gespecialiseerd is in de verzorging, het beheer en het onderhoud van bomen. Kortom, boomverzorgers zijn bomenfluisteraars. Ze weten heel goed hoe bomen groeien en bloeien; ze kennen hun Latijnse namen, begrijpen hun natuurlijke habitat, en kunnen zelfs zieke bomen van veraf herkennen. Als je op zoek bent naar iemand die u kan helpen bij het beheer van de bomen op uw eigendom of bij het plannen van een nieuwe tuinaanleg met bomen in het achterhoofd, dan is een boomverzorger dé oplossing. Maar wat moet je weten voor je een boomverzorger inhuurt?

De voordelen van bomen

De reden dat het hebben van een boomverzorger zo belangrijk is, is simpelweg omdat bomen ook belangrijk zijn. Bomen verbeteren allereerst de luchtkwaliteit en daarnaast hebben ze ook een gunstige invloed op het stadsklimaat. Dat veel mensen ze in de tuin hebben komt natuurlijk omdat ze een ethische waarde hebben. Bomen verzekeren je ook van privacy in de tuin en kunnen wegen en paden accentueren. Dat bomen veel belangrijke functies hebben blijkt dus uit bovenstaande opsomming. Om lang te kunnen genieten van bomen is het inschakelen van een boomverzorger helemaal geen gek idee. Het lange termijn doel van boomverzorging is om de groei van de boom te bevorderen en de boom zo lang mogelijk mooi en gezond te houden. Dankzij boomverzorging wordt de vitaliteit van de boom gewaarborgd.

Wat doet een boomverzorger? 

Als boomverzorger ben je dagelijks bezig met de aanplant, gezondheid, veiligheid en het verwijderen van bomen. Boomverzorger is een vak apart en vergt toch zeker een hoop kennis en ervaring. De taak van een boomverzorger is erg uiteenlopend en houdt zich door de dag heen met verschillende dingen bezig. Voorbeelden hiervan zijn verwijderen van dood hout en het snoeien van zwakke takken. Door dit goed bij te houden blijft de boom haar sterke vorm houden. Daarnaast beoordeeld de boomverzorger ook hoe vitaal de boom is. Dit wordt gedaan door middel van boomonderzoek. Als het boomonderzoek is afgerond kan worden bepaalt of de boom eventueel moet worden gesnoeid of gerooid. Bomen kunnen last hebben van aantastingen die hun conditie verminderen, zoals schimmels, bacteriën en insecten. Bij boomverzorging hoort ook het bestrijden van deze verschillende vormen van aantasting.  Het kan ook voorkomen dat de boom wortel stimulering nodig heeft middels beluchting of bemesting. Ook dit behoort tot het takenpakket van de boomverzorger. Kortom: boomverzorging is in alle levensfasen van de boom belangrijk om de boom gezond en vitaal te krijgen en ook te houden.