Kleine graafwerkzaamheden in je tuin hoeven niet al te veel moeite te kosten. Wanneer je echter je hele tuin, of een nog rigoureuzer project aan wilt pakken, wordt het handmatig wel erg veel moeite. Dan komt een minigraver perfect van pas. Deze machines kun je vaak voor een dag of een aantal dagen huren of, wanneer je veel graafwerkzaamheden uit wilt voeren, ook kopen. Een minigraver bespaart flink wat moeite en tijd!

Verschillende aandachtspunten voor een minigraver

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je vooraf rekening mee moet houden als je van plan bent een minigraver aan te schaffen of te huren. Zo zijn er een aantal soorten minigravers, die elk geschikt zijn voor een specifiek soort werkzaamheden. Het werk dat je wilt uitvoeren, bepaalt dus welke minigraver je het beste kunt regelen. 

Daarnaast mag ook niet iedereen zomaar elk soort minigraver besturen. Ga je dus een minigraver huren? Bekijk dan goed of het verhuurbedrijf de minigraver ook aan particulieren verhuurt. Sommige bedrijven verhuren wel aan particulieren, maar verkopen er ook automatisch een bevoegde bestuurder bij.

Ook de werkomgeving is erg belangrijk bij een minigraver. Die bepalen namelijk op welke soort banden de minigraver moet komen te staan. In de tuin is het vaak drassig en wil je dat de minigraver zich eenvoudig moet kunnen bewegen, wat een rupsband enorm geschikt maakt. Kun je over grind of een verharde weg rijden, zijn minigravers met vaste banden beter geschikt.

Moet ik huren of kopen?

Je kunt bij veel graafmachine verhuurbedrijven vaak al snel aan een minigraver komen. Let dan wel op dat je als particulier mag huren en ook mag besturen, anders dien je hier zelf de juiste maatregelen voor te nemen. Gemiddeld kost het huren van een minigraver je tussen de 70 en 100 euro per dag. Ook extra kosten voor benzine en een minigraver-verzekering komen hier nog bij. Vraag de precieze kosten altijd na bij de verhuurder van jouw keuze.Ben je van plan vaker met de minigraver aan de slag te gaan? Dan is kopen misschien goedkoper. Aanbieders als Pon Compact geven je een eenvoudige tool waarin je aangeeft hoe lang je de minigraver wilt huren en vanaf welk punt het voor jou goedkoper is de minigraver zelf aan te schaffen. Ontzettend handig, dus!