Stel je voor, je hebt een prachtige tuin met allerlei verschillende bomen, planten en bloemen. Heerlijk om naar te kijken, of om heerlijk tot rust te komen op een zonnige dag. Wat zo’n mooie tuin nog mooier maakt zijn bomen en planten die je wat teruggeven voor je goede zorgen. Er zijn een heleboel fruitbomen, groenteplanten en kruiden planten die je in Nederland kunt laten groeien. Op deze manier kun je heerlijk genieten van vers fruit of verse groenten en heb je prachtige natuur in je tuin. We beginnen met de eerste tip: de kersenboom.

Zoete of zure kersen

Een kersenboom kun je bij verschillende tuincentra kopen of je kunt een kijkje nemen bij de verkopers online. Je kunt kiezen tussen zoete of zure kersen. Voor de meeste zoete kersen heb je meerdere bomen nodig voor kruisbestuiving. Of je kunt hetzelfde effect creëren door een duoboom te kopen, dan zijn er al twee soorten op één stam geënt. Voor zoete kersen heb je wel wat meer ruimte nodig, want die kunnen tot wel vijf meter hoog worden. De zoete kersenboom geeft na ongeveer vier jaar de eerste vruchten af. Zure kersenbomen bestuiven zichzelf, ze moeten alleen wel regelmatig gesnoeid worden. Het voordeel daarvan is wel dat zure kersenbomen wat kleiner blijven dan zoete kersenbomen. Zure kersenbomen geven wat sneller de eerste vruchten af dan de zoete kersen, na ongeveer twee jaar heb je de eerste kersen.

Seizoen

Het ideale moment om kersenbomen te planten is wanneer de bomen in de rust zijn. Dus plant je kersenboom ergens tussen begin november en eind maart. Een kersenboom heeft redelijk wat ruimte nodig, zorg dus voor een ruime afstand tussen de boom en de andere bomen en planten in de buurt. Het echte seizoen van de kersenboom is april. In april kun je genieten van de prachtige witte of roze bloemen die tevoorschijn komen wanneer je boom in de bloei staat. Nadat je in ze zomer hebt genoten van de prachtige bloemen en de heerlijke kersen, snoei je in het najaar wat takken weg. Snoei genoeg takken zodat de kroon voldoende licht krijgt.