Dit artikel gaat over de Portugese Laurier. Die struik wordt ook wel de Portugese Laurierkers genoemd. De officiële naam ervan is Prunus Lusitanica. Wat zijn zoal de kenmerken van een Laurier van Haag-Heg?

Het uiterlijk

De Portugese Laurier is een nogal dichtbegroeid gewas. Het heeft donkergroene bladeren, die leerachtig zijn en glanzen. Dat geeft de Portugese Laurier een fris uiterlijk. Het is een heester die wintergroen is en heel goed tegen snoeien kan. Vanwege die eigenschappen is de struik uitstekend geschikt voor hagen of om er een andere vorm aan te geven. Als je hem niet snoeit, dan kan die meer dan twee meter hoog worden. De Portugese Laurier lijkt veel op de gewone Laurier. De voornaamste afwijkingen zijn de jonge takken die bij eerstgenoemde donkergekleurd zijn en een enigszins mindere bloei. Als dat plaatsvindt, dan is dat in mei en juni. De trossen van kleine sterk geurende witte bloemen kunnen tot 15 cm lang worden. Na het uitbloeien vormen zich bessen, die zeer in trek zijn bij vogels.

Oorsprong

De wortels van de Portugese Laurier liggen naast Portugal in Spanje, zuidwest Frankrijk. Marokko, Madeira en de Canarische Eilanden. De struik zie je niet veel in het wild, maar komt voor langs bergriviertjes en staat graag in de zon. Zijn droogtetolerantie is niet groot. De Prunus is een groot geslacht. Ook de abrikoos en perzik behoren ertoe. Wat de soorten gemeen hebben, is dat ze doorgaans een vrucht met een harde pit in het centrum voortbrengen.

De Portugese Laurier in je tuin

De Portugese Laurier is niet zeer kritisch wat betreft grondsoort en standplaats, als die maar goed wordt verzorgd net na de aanplant. Regelmatig water geven is dan nodig. Omdat ze het hele jaar door groen blijven, hebben ze dat ook in de winter nodig. Ook bemesting is om dezelfde reden belangrijk. Gedurende de periode van april tot en met oktober is het goed organische meststof te gebruiken. Bij gebrek aan voedingstoffen en/of water wordt de kleur van de bladeren lichtgeel. Bij het aanplanten kan het beste minimaal 5 meter afstand bewaard worden tot leidingen, muren, enzovoorts. Bescherming tegen erg veel wind wordt aanbevolen. Deze heester is winterhard. Omdat ze maar langzaam groeit, 10 tot 25 cm per jaar, is het genoeg om een keer per jaar te snoeien. Mocht er schade ontstaan door een strenge vorst, knip die dan in het voorjaar weg.

Bron: Haag-heg.nl