Een moderne tuin is iets wat veel mensen aanspreekt. In een moderne tuin zijn veelal strakke vormen terug te vinden en het past bij heel veel verschillende woonstijlen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een minimalistische of Scandinavische woonstijl. Wil jij weten hoe jij jouw tuin modern kunt inrichten? Lees dan dit artikel!

Kenmerken van een moderne tuin

Een moderne tuin kenmerkt zich door strakke vormen en randen, minimalistisch design, en rustige patronen. Qua beplanting en tuinmeubelen wordt vaak voor tijdloze elementen gekozen. Ook een onderhoudsarme of onderhoudsvrije tuin vallen onder een moderne tuin. Qua tegels en kleurgebruik zie je vaak donkere en lichte grijstinten terugkomen, evenals witte en zwarte tinten. Een mooie verlichting in de tuin die alle strakke elementen accentueert past hier uitstekend bij. Een mooie erfafscheiding zoals een schutting of beukenhaag planten mogen hier natuurlijk niet bij ontbreken!

Welke tuinset past in een moderne tuin?

In een moderne tuin passen veel verschillende soorten tuinsets. Vaak zie je dat er voor een combinatie van tweezits-banken wordt gekozen, of een hoekbank met losse tuinstoelen. Ook hier zie je vaak donkere kleuren qua materialen en kussens, al zijn volledig witte sets ook zeer stijlvol. Afhankelijk van uw stijl kunt u qua tuinsets heel veel verschillende kanten op. Ga je jouw achtertuin verbouwen en wil je eens iets nieuws wat tijdloos is en nog lang mee kan? Dan is de moderne tuinstijl misschien wel wat voor jou. 

Moderne stijl voor zowel de grote als kleine tuin

Het voordeel van de moderne tuin is dat dit zowel in een grote als kleine tuin toegepast kan worden. Doordat een moderne tuin vaak in ‘blokken’ wordt ingedeeld bij het ontwerp kun je met minimale middelen ook een kleine tuin ruimer laten lijken. Heb je al een grote tuin? Dan kun je extra veel kanten op met de inrichting. In dat geval is het leuk om met verlichting te spelen en met verschillende soorten materialen en planten. 

Minimalisme en luxe materialen

Overigens betekent een minimalistische tuin niet dat je alleen maar van vierkante, rechte of rechthoekige vormen gebruik mag maken. Je kunt een moderne tuin bijvoorbeeld ook heel minimalistisch inrichten met een kronkelpad wat door de tuin heen loopt! Het gaat om de combinatie die het één geheel maakt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van luxe materialen zoals speciale grote tegels, waarbij de planten worden aangepast op de zichtlijnen in de tuin.