Als je merkt dat jouw kraan plotseling blijft druppelen of dat er onder jouw wasbak ergens water uit loopt, is dat genoeg reden om je zorgen te maken. Je hoeft niet in paniek te raken, er is heus wel wat aan te doen en het huis zal echt niet overstromen. Maar soms is het even goed kijken naar wat je precies moet doen om dit probleem weer op te lossen. Zie je dat jouw kraan is gaan lekken, en weet je niet goed wat je moet doen? Lees snel verder.

Een beschadigd leertje

In veel gevallen is het simpel op te lossen: het wordt dan namelijk veroorzaakt door een kapot of beschadigd leertje. Dit is een klein stukje rubber die ervoor zorgt dat het water uit de leidingen tegengehouden wordt. Als deze niet goed meer functioneert, kan een kraan dus gaan lekken. Deze kun je eenvoudig zelf vervangen. Sluit de watertoevoer af, schroef de kraan los, maak alles van binnen goed schoon, vervang het oude leertje door de nieuwe en zet alles weer op zijn plek. Klaar is kees! Hierna kun je de watertoevoer weer aanzetten en kijken of de kraan is gestopt met lekken. In de meeste gevallen zal dit zo zijn, maar in een enkel geval is er iets anders aan de hand.

Zit alles nog goed aangedraaid?

Wat ook altijd een slimme stap is, is om alle leidingen onder de kraan goed strak aan te draaien. Kruip dus eens onder de wasbak en ga met een tang alle plekken langs. Zorg ervoor dat alles mooi strak zit en dat er geen lucht en/of water tussendoor kan glippen. Zit het namelijk op één plekje net iets te veel los, dan kan er gemakkelijk water tussendoor komen en gaat het lekken onder de wasbak. Dat wil je niet hebben. Een snelle en makkelijke oplossing, dus.

Laat het over aan een ander

Heb je zelf twee linkerhanden als het gaat om klussen, of ben je gewoon bang dat je het niet helemaal goed doet? Dan kun je jouw lekkende kraan natuurlijk ook laten repareren door iemand die hier veel verstand van heeft. Schakel de hulp in van jouw buurman of handige vader, of maak gebruik van een dienst als Zoofy. Hier kun je makkelijk een professionele loodgieter vinden die bij jou langs komt wanneer jij er tijd voor hebt. Ook kun je achteraf betalen en hoef je dus niet moeilijk te doen met bijvoorbeeld offertes.