Je kent ze wel, bollen die in de grond worden gestopt en daaruit komen op een gegeven mooie bloemen tevoorschijn. Het is een heel bekend exportproduct van Nederland. De Bollenstreek, met de Keukenhof in Lisse, ontvangt jaarlijks vele duizenden bezoekers. Ruim 27.000 hectares open grond worden voor de bollenteelt gebruikt. Ruim 15.000 daarvan voor tulpen, meer dan 5.000 voor lelies en ongeveer 1.400 voor hyacinten. Voor de dahlia wordt maar 320 hectares gebruikt en een oud cijfer geeft slechts 100 hectares voor de amaryllis bol. De oppervlakte bloembollenteelt is in de afgelopen vijfendertig jaar met bijna 75 procent toegenomen. Hoewel de Bollenstreek niet in Noord-Holland ligt, is dat de provincie met verreweg de grootste oppervlakte met bloembollen.

Wat geschiedenis

In de 16e eeuw begon de bloembollenteelt in Nederland. De bekende bloembollensoorten zijn echter niet van Nederlandse oorsprong. Zo komt de ‘Nederlandse’ tulp uit Turkije. De eerste schilder die schilderijen met tulpenvelden maakte, zou Vincent van Gogh zijn geweest. Dat was in 1883. In 1926 wijde het Bioscoopjournaal een bericht aan de bollenvelden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog leden veel Nederlanders honger en begon men bloembollen te eten. Nog altijd worden jaarlijks 10.000 bloembollen naar Canada gestuurd, als dank voor het opvangen daar van onze koninklijke familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer bloeien ze

Er bestaan zogenoemde vroeg- en zomerbloeiers. De bollen van de vroegbloeiers worden van september tot november gepoot, voordat de vorst intreedt. Die komen dan al in het vroege voorjaar tot bloei. We praten dan over soorten als irissen, narcissen, tulpen, hyacinten en de amaryllis. De zomerbloeiers worden in het voorjaar, april en mei, gepoot. Zomerbloeiers zijn onder meer lelies, dahlia’s en gladiolen

Afzet

Ruim 60% van de export is naar landen buiten Europa. Nederland heeft ook een aandeel van 60% van de wereldwijde productie van bloembollen. Maar we zijn nog groter in wereldhandel van bloembollen, namelijk 85%. De waarde van de export ligt rond de 600 miljoen euro. Buiten Europa is de Verenigde Staten de grootste afnemer. Andere belangrijke landen zijn Japan, China en Rusland. Binnen Europa hebben we het dan met name over Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk en Scandinavië.